Officiele Megasmoke reactie op RIVM en roeptoeter media

RIVM belicht eenzijdig, kort door de bocht en moet prijs winnen voor het inkoppen van open deuren!

Het RIVM heeft vandaag een rapport[1] inclusief factsheet (nouja, het lijkt meer op een stage-opdracht vanuit de luie stoel waarbij informatie bij elkaar geGoogled is) uitgebracht met betrekking tot elektronisch roken:

Hierin concluderen ze onder meer dat elektronisch roken slecht voor de consument is “omdat het nicotine bevat”.

In het licht van dit rapport verwacht Megasmoke komende week ook een rapport van het RIVM waar ze concluderen:

  • Dat het logo van de PvdA rood is en daarmee niet op het logo van de VVD lijkt
  • Ijs doorgaans bevroren is en dus koud aanvoelt
  • Een rijpe appel uit een boom kan vallen en dus zeer op je hoofd doet als je er onder gaat staan

Wat Megasmoke stoort, is dat in het rapport geen enkele vergelijking wordt gemaakt met het roken zelf. Het lijkt alsof het RIVM elektronisch roken met een zak appels vergelijkt en vervolgens zegt: “Appels zijn gezonder dan elektronisch, dat hebben we bij deze bewezen.” Chapeau hoor, RIVM! **Luid applaus**

Wat Megasmoke wellicht nog meer stoort, maar waar het RIVM verder niets aan kan doen, is dat er blijkbaar veelgelezen kranten zijn, die erg slecht kunnen lezen. Voorbeeld is het Algemeen Dagblad die journalistiek de meest incapabele conclusie weet te trekken door te stellen “E-sigaret net zo giftig en verslavend als echte peuk”[2]. Zouden dat journalisten zijn van die zwakke HBO opleidingen die een jaar geleden in het nieuws waren? Weten we ook direct waar die een baan gevonden hebben.

In het factsheet [3]  van het RIVM worden daarnaast ook kort-door-de-bocht conclusies getrokken en vergezochte problemen genoemd. Dit neigt naar “zoeken naar een stok om mee te slaan”. Paar voorbeelden:

RIVM en kort door de bocht

VOORBEELD 1: Factsheet pag 7: “  Door een simulatie van de sigaretbeleving te bieden, kunnen e‑sigaretten voor ex‑rokers de aanzet vormen om weer in hun oude gewoontes te vervallen.”

Reactie Megasmoke: De rokers die overstappen op elektronisch roken hebben juist de sigaretbeleving nodig om van sigaretten af te kunnen blijven. Daarom werken nicotinepleisters, kauwgom en neusspray ook zo slecht. Roken is grotendeels mentaal, dus je hebt een “vervanging voor de rookhandeling” nodig. Daarom is elektronisch roken ook zo succesvol. Oftewel, het RIVM redeneert omgekeerd.

VOORBEELD 2:  Factsheet pag 7: “Ze kunnen ook voor nog niet verslaafde jongeren de aanzet vormen om met roken te beginnen.”

Reactie Megasmoke: Ohh, je bedoel van die jongeren die anders heel stiekem direct aan écht roken beginnen? Nee, dat lijkt ons veel beter. Daarnaast is de logica ver te zoeken. Waarom zou een jongere beginnen aan elektronisch roken met nicotine, terwijl deze ook zondere nicotine kan krijgen? Waarom zou een jongere van elektronisch roken overstappen naar écht roken, dat niet alleen 10x zo duur is, maar vervolgens alleen maar smaakt naar verbrande tabak. Volgens het RIVM ging het toch om de smaakjes? Megasmoke gelooft niet dat elektronisch roken aanzet tot écht roken. Het zijn de échte rokers die overstappen naar elektronisch roken. Tot slot: Waarom vermeldt het RIVM dit argument alleen in de samenvatting en niet in het factsheet zelf? Waar is de bronvermelding? Waar is het onderzoek? Oftewel, het RIVM spreekt zichzelf tegen en blaat in de ruimte.

RIVM en eenzijdige belichting

Vooropgesteld: Megasmoke (en andere gerenommeerde aanbieders) beweren niet dat elektronisch roken gezond is. Stoppen is de gezondste optie. Over de schadelijke stoffen zegt het RIVM in het rapport onder meer dat “in 1 van de 47 E-liquids diëthyleenglycol is gevonden” Oftewel, het hoort er dus niet in en zal er bij de gerenommeerde aanbieders ook niet in zitten.

Echter, ondanks dat het er niet in hoort, wordt er weer met geen woord gerept over de concentratie van deze stof in de damp en hoe deze zich verhoudt met de concentratie in échte tabaksrook. Hetzelfde voor de andere genoemde stoffen. In pepernoten zit door het bakproces ook kankerverwekkende stoffen, wat blijkbaar elk jaar weer een nieuwsfeitje is. Als er niet bijgezegd wordt hoeveel het is, heeft het geen waarde. Daarnaast wordt er niet ingegaan op alle stoffen die wél in tabaksrook zit en niet in de damp van elektronisch roken. Het RIVM doet hier aan eenzijdige belichting en maakt mensen bang met halve informatie.

Rare beweringen en het RIVM:

Volgens het RIVM: “Fabrikanten van de e-sigaret lijken zich specifiek op jongeren te richten door smaken toe te voegen zoals Pina Colada

Reactie Megasmoke: Goh, dat is merkwaardig. Laatste keer dat we controleerden wat Pina Colada een sterke drank die alleen door volwassen gekocht mocht worden. Even dezelfde conclusie vaardigheden gebruiken zoals het RIVM dat doet: “Het RIVM zegt dus eigenlijk dat Pina Colada bedoeld is voor jongeren.” Foei RIVM, foei!!

Problemen zoeken en het RIVM

Het RIVM stelt: “Een bijkomend probleem van de e-sigaret is dat mensen gooien de lege ampullen weggooien, wat kan leiden tot vervuiling van water en bodem.

Reactie Megasmoke: Vergezocht, maar wederom: Waar zijn de cijfers? Waar is het rapport? Waar is deze conclusie op gebaseerd? Megasmoke kan zich namelijk geen protest op het Malieveld herinneren waarin de bevolking in opstand kwam tegen “de gigantische vervuiling van water en bodem als gevolg van elektronisch roken”. Daarnaast verdwijnen er miljoenen en miljoen halve peuken op straat waarvan de nicotine ook in de grond en oppervlakte water komt. Dus dat zal automatisch ook weer minder worden. Wel alle cijfers meenemen, RIVM. Niet eenzijdig belichten

Megasmoke en de toekomst

Waar Megasmoke het wél met het RIVM mee eens is (en wat ook in overeenstemming is met het Kenniscentrum Elektronisch Roken (KCER)):

1.De markt moet zo snel mogelijk gezuiverd worden van alle prutsers die zelfgemaakte E-liquids aanbieden. Ja, die zijn er, dus koop je spullen bij een gerenommeerde aanbieder

2.Er meer onderzoek moet komen naar de effecten van inhaleren van de drager polyglycol. Wellicht zijn er nog betere alternatieven.

3.Er een verbod moet komen voor verkoop onder de 18 jaar. Dit is al het geval bij alle gerenommeerde aanbieders

4.Aanbieders met valse claims moeten op hun flikker krijgen. Elektronisch roken is niet voor zwangere vrouwen. Elektronisch roken is niet gezond. Je kunt alleen zeggen dat elektronisch roken onmogelijk net zo schadelijk kan zijn als écht roken.

Samengevat

Het RIVM heeft een rapportje bij elkaar geGoogled en een aantal afgeraffelde conclusies geformuleerd. Een betrouwbaar instituut als het RIVM onwaardig. Ze zijn ingesprongen op de waan van de dag en hebben niet de tijd genomen om de andere zijde te belichten. Er is niet gesproken met een groep elektronische rokers die al heel lang dampen. Er is ze niet gevraagd of ze het idee hebben dat hun gezondheid beter is geworden. Er zijn appels met peren vergeleken. Er is halve informatie gegeven, etcetera, etcetera.

Ook al zullen we het niet kunnen bewijzen, wij kunnen ook speculeren: Zit de tabakslobby hier achter omdat ze inkomsten mislopen en liever hun eigen producten verkocht zien? Zit het Ministerie van Financiën hierachter omdat de accijnsinkomsten opeens tegenvallen? We zullen het niet weten. Maar dat dit broddelwerk is, staat buiten kijf.

 

 

[1]

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tabak/Nieuwe_producten/e_sigaret

[2]

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3552764/2013/11/28/E-sigaret-net-zo-giftig-en-verslavend-als-echte-peuk.dhtml

[3]

http://www.rivm.nl/dsresource?type=pdf&disposition=inline&objectid=rivmp:228328&versionid=&subobjectname=

 

 

 

 

 

 

Loading...