Doorbraak in het Verenigd Koninkrijk - misleidende berichtgeving in Nederland

Door Megasmoke 20/02/2016 1 Reactie(s)

Wie op 18 augustus ‘s avonds het nieuws op radio en internet gehoord/gelezen had om vervolgens de ochtend erna (8 minuten) te kijken, moet aardig zijn geraakt.

Ogenschijnlijk tegenstrijdige berichtgeving; de e-sigaret zou nu dan toch eindelijk bewezen een opstap naar roken zijn, terwijl in het Verenigd Koninkrijk het ministerie van Volksgezondheid een krachtige oproep doet om e-sigaretten ten volle in te zetten als alternatief c.q. stopmiddel voor de huidige roker.

Wat is er werkelijk aan de hand?

Geen opstap naar roken

Het onderzoek dat gepubliceerd is via JAMA, zou bewijzen dat de e-sigaret een opstap is naar roken maar komt in werkelijkheid überhaupt niet tot die conclusie. Een aantal partijen, waaronder de Amerikaanse organisatie Campaign for Tobacco Free Kids, hebben toch een persbericht uitgestuurd met die conclusie. In tegenstelling tot het persbericht stelt het onderzoek slechts de volgende conclusie, die eigenlijk alleen een observatie genoemd mag worden:

“Among high school students in Los Angeles, those who had ever used e-cigarettes at baseline compared with nonusers were more likely to report initiation of combustible tobacco use over the next year. Further research is needed to understand whether this association may be causal.”

De kinderen die in een periode van 1 jaar ooit een e-sigaret gebruikt hadden (ten minste één trekje) bleken in het laatste half jaar een 2.7x grotere kans te hebben om óók ten minste ‘n trekje genomen te hebben van een gewone sigaret. Dat die kinderen daadwerkelijk dagelijkse/regelmatige rokers zijn geworden is niet vastgesteld, noch is vastgesteld dat die kinderen regelmatige gebruikers van e-sigaretten zijn geworden.

Een causaal verband is helemaal niet vastgesteld en dit wordt door Adam M. Leventhal, een van de auteurs van dit onderzoek dan ook duidelijk gesteld:

"we cannot conclude that e-cigarette use directly leads to smoking, this research raises concerns that recent increases in youth e-cigarette use could ultimately perpetuate the epidemic of smoking-related illness.”

Niet meer of minder dus dan de zorgen die we al jaren horen, en wederom onbewezen. Deze herhaaldelijk gebruikte gateway-theorie zou nog enigszins hout snijden als het percentage rokende kinderen zou stijgen, maar het tegendeel is het geval: overal ter wereld waar de e-sigaret in opkomst is daalt het percentage rokende kinderen drastisch.

Van een oorzakelijk verband is derhalve geen enkele sprake; het is al veel langer bekend dat kinderen die geneigd zijn om te experimenteren met bepaalde zaken, met veel méér zaken experimenteren. Dat de kinderen die experimenteren met een e-sigaret meer geneigd zijn om ook met bijvoorbeeld een gewone sigaret te experimenteren is dan ook voor de hand liggend.

De reacties van tabaksverslavingsdeskundigen uit diverse hoeken van de wereld zijn dan ook niet mals n.a.v. de berichtgeving. Zo stelt Linda Bauld (Cancer Research UK) als volgt:

“These findings from a very small sample of young people do not suggest that e-cigarettes are contributing to a rise in youth tobacco smoking rates, as during the period of the study youth smoking in the USA is continuing to fall. However, they do show that continued wide availability of a product that kills one in two of its long term users – tobacco – means that even youth who experiment with a less harmful alternative (the e-cigarette) may still try smoking.”

Ook Peter Hajek, professor en directeur van de afdeling Tobacco Dependence Research Queen Mary, University of London, is niet voorzichtig in zijn reactie:

"The new study does not show that vaping leads to smoking</strong>. It just shows that people who are attracted to e-cigarettes are the same people who are attracted to smoking. People who drink white wine are more likely to try red wine than people who do not drink alcohol. […] Despite the headlines this study will generate, there is no evidence to suggest that experimentation with vaping among non-smokers leads to even regular vaping, let alone to smoking. Vaping is strikingly non-attractive to non-smokers and virtually none progress to becoming daily vapers – unlike experimentation with cigarettes which leads to about half of experimenters becoming daily smokers.”

“Wetenschapsjournalist” Wim Köhler stelt in NRC desalniettemin schaamteloos dat dat causale verband wel is vastgesteld. Het zou journalisten zoals Köhler sieren zich bewust te zijn van hun overduidelijke confirmation bias. Bovendien is het naar onze mening verstandig om de onderzoeken ook eens écht te lezen. Dat is toch wel het minste wat we mogen verwachten van wetenschapsjournalisten.

Britse overheid omarmt e-sigaret

Vlak na bovenstaande berichtgeving publiceerde Public Health England, een organisatie binnen het Britse ministerie van Volksgezondheid, een Evidence Update over de wetenschappelijke stand van zaken omtrent e-sigaretten, alsmede een pakket aanbevelingen voor beleid. De aanbevelingen en conclusies uit het 111 pagina’s tellende document zijn een ware doorbraak te noemen:

Rokers die het niet lukt om te stoppen, moeten overstappen naar e-sigaretten en de stoppen-met-roken-poli’s moeten dat ondersteunen.

Dit zal bijdragen aan het terugdringen van rookgerelateerde ziektes, sterfgevallen en gezondheidsongelijkheid. Er is geen enkel bewijs dat e-sigaretten de afname van roken onder volwassenen en jongeren ondermijnt; het lijkt er zelfs een bijdrage aan te leveren en de afname te versnellen. Ondanks experimenteergedrag onder nooit-rokers zijn e-sigaretten voor slechts een zeer kleine groep niet-rokers aantrekkelijk genoeg om regelmatig gebruikt te worden.

Bewijs blijft zich opstapelen dat e-sigaretten bijdragen aan het terugdringen of helemaal stoppen van tabaksconsumptie, zélfs bij rokers die überhaupt geen zin hebben om te stoppen met roken. Indien gebruikt zoals bedoeld, is er geen enkel risico op nicotinevergiftiging bij de gebruiker, hoewel kindveilige verpakkingen sterk aan te bevelen zijn.

De nauwkeurigheid van de vermelde nicotinepercentages is goed genoeg en geeft geen reden tot zorgen. Er is een algemene ontwikkeling waar te nemen dat meer en meer mensen onterecht denken dat e-sigaretten net zo schadelijk zijn als gewone sigaretten, terwijl de experts inschatten dat het in werkelijkheid ten minste 95% minder schadelijk is. E-sigaretten verspreiden verwaarloosbare hoeveelheden nicotine in de omgeving, met geen enkel gezondheidsrisico voor omstanders.

Op basis van deze conclusies stelt Public Health England een pakket van maatregelen voor om de e-sigaret ten volle te benutten in de strijd tegen tabaksgerelateerde ziekten.

Wij hopen dat staatssecretaris Van Rijn en onze volksvertegenwoordigers hun oor te luisteren leggen bij hun Britse collega’s, en in de nieuwe Tabaks- en Rookwarenwet de e-sigaret de kans geven om ook in Nederland voor meer dan 3,5 miljoen rokers een minder schadelijk alternatief te zijn.

 

1 Reactie(s)

Inge kuypers:
13/07/2017, 01:26:13 PM
Reageer

Ongeveer een maand geleden kocht ik Een e-sigaret in Enschede Tijdens een fietstocht is de e-sigaret gevallen, met als gevolg dat er binnenin iets kapot is gegaan. Ik baal daarvan want hij beviel me heel goed . Ik ben teruggegaan naar de winkel. Deze meneer raadde me aan jullie een mail te sturen. Dat doe ik bij deze. Al vind ik het een beetje raar. Ik mocht de sigaret bij winkel(aan korte hengelosestraat). Mijns inziens moeten zij dan ook euvel regelen/verhelpen. Ik zou graag een reparatie willen of een nieuw exemplaar . Is dat mogelijk? Hartelijke groeten Inge kuypers

Schrijf een reactie